ADL (Activities of Daily Living) -mittaus: (ikääntyneet)
Mittausta käytetään, kun arvioidaan palvelutarpeita ja hoito- ja palvelusuunnitelman toteuttamisessa.Testi toteutetaan kysymyksillä, jotka näkyvät seuraavassa kuvassa.
http://www.thl.fi/attachments/rai/Kuvio_Hierarkkinen_ADL_mittari.jpg
IADL (Instrumental Activities of Daily Living) -mittaus: (ikääntyneet)
Kartoitetaan kotihoidon potilaiden toiminnan vajavuutta päivittäisissä askareissa.Toteutetaan tiedonkeruulla, haastattelulla ja itse täytettävällä kyselylomakkeella jotka pisteytetään ja pisteet määrittävät avun tarpeen.
Osioita ovat mm. kaupassa käynti, siivous, liikkuminen kulkuvälineellä, lääkityksestä huolehtiminen, puhelimen käyttö jne.
Liikkumisen ja siirtymisen testit: (ikääntyneet)
esimerkiksi: TOIMIVA, EMS, Rava, Timed up and Go (TUG)
TOIMIVA: rakentuvat kuudesta osiosta, jotka ovat yhdellä jalalla seisominen, tuolilta ylösnousu viisi kertaa, puristusvoima, 10 metrin kävelynopeuden mittaus, VAS-kipujana sekä PEF-mittaus. Niillä mitataan ikääntyneen kykyjä suoriutua päivittäisistä toiminnoista. EMS: Tällä testillä kartoitetaan fyysistä toimintakykyä eli liikkumista raihnaisilta ikääntyneiltä ihmisiltä. Testi koostuu makuulle menosta, istumisesta, seisomisesta sekä lyhyiden matkojen kävelemisestä.
Rava: Mittaa toimintakykyä sekä avuntarvetta pääsääntöisesti päivittäisissä perusaskareissa. Tämän mittarin yhteydessä on suositeltavaa käytettävän myös MMSE -testiä sekä GDS -seulaa, jolloin saadaan selville muistin taso sekä masennustila/mieliala.
Timed up and Go ja TUG: Testillä mitataan/arvioidaan liikkumista ja tasapainoa asteikolla 1-5. Henkilö nousee seisomaan istuma-asennosta ja kävelee 3metrin matkan sekä palaa takaisin lähtöpisteeseen. TUG mittaa testin tekoon kuluneen ajan.
Bergin tasapainotesti: (ikääntyneet)
Arvioidaan tasapainoa lomakkeen avulla, jossa on 12 osiota. Näillä osioilla testataan, kuinka henkilö kykenee muuttamaan asentoaan, kun suoritus vaikeutuu. Käytetty neurologisiasairauksia sairastavien mm. aivohalvausta sairastavien henkilöiden tasapainon arvioinnissa/seulontatutkimuksissa sekä kaatumisia ennustettaessa.UKK-kävelytesti: (työikäiset tai testiä sovellettaessa ikääntyneet)
Testi on kehitetty hengitys- ja verenkiertoelimistön kunnon arvioimiseen, mutta myöhemmin on huomattu, että testi on myös hyvä tuki- ja liikuntaelimistön kunnon arvioinnissa. Testissä mitataan hapenottokykyä.
Testi suoritetaan kävelemällä kaksi kilometriä (2km) tasaisella vauhdilla, mahdollisimman nopeasti.
Ennen testiä tehtävällä haastattelulla voidaan selvittää asiakkaan aikaisempaa liikunta taustaa ja esimerkiksi hänen perus sairauksia.
Invalidisäätiön lihaskuntotesti: (työikäiset)
Testillä mitataan lihasten kestävyysominaisuuksia ja ne ovat tärkeitä työssä selviämisessä ja ryhdissä.Koostuu kuudesta osa-alueesta, jotka ovat yläraajojen staattinen testi, selän staattinen kestävyys, vatsan toistosuoritus, selän toistosuoritus, yläraajojen dynaaminen nostotesti ja toistokyykistys.Kuvassa esimerkki yhdestä osiosta:
![]() |
http://www.friktio.fi/lihaskunto.php |
Puristusvoimamittaus: (työikäiset)
Käytettiin aluksi vain armeijassa mittaamaan lihasvoiman tasoa. Nykyään puristusvoimaa mitataan muuallakin. Puristusvoiman mittaus tapahtuu siihen kehitetyllä dynamometrillä.Asiakkaan käsien puristusvoimaa voidaan kuitenkin arvioida myös tavallisella käsienpuristuksella.
Kehonkoostumusmittaukset: (työikäiset)
BMI- painoindeksi:BMI-laskuri
Lasketaan pituuden ja painon mukaan.
painoindeksitaulukko: http://www.yths.fi/diabetes/painoindeksi.htm

Rasvaprosenttimittaus: (työikäiset)
Mitataan kehon rasvan määrää pituuden, painon, iän ja sukupuolen perusteella.
rasvaprosenttilaskuri
Haastattelu ja Havainnointi:
- Haastattelulla voidaan arvioida aijempaa fyysistä toimintakykyä asiakkaan kertoman mukaan
- Minkälaisia tuntemuksia testi herättää kehossa/ mielessä.
- Motivoituminen testin tekoon
- Havainnoidessa voidaan arvioida kuinka suoritus on parantunut/ huonontunut aijemmasta kerrasta
- Minkälainen toimintakyvyn lähtökohdat ovat ensimmäistä kertaa testiä tehdessä.
- Motivoituminen testin tekoon
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti