Nuorten 13-18 vuotiaiden tulisi liikkua päivässä vähintään tunnin verran. Nuoret, jotka ovat jo lapsuudessaan harrastaneet liikuntalajeja, heidän on helpompi jatkaa niiden harrastamista myös vanhemmalla iällä. Monille nuorille aukeaa myös ovi kuntosalien maailmaan, jossa he saavat tarvittaessa ohjausta.
Lasten ja nuorten kehitykseen liikunnalla on suuri merkitys, sillä se pitää yleiskunnon hyvänä, ei tule ylipainoa, eikä tule lihas haurautta. Liikunnalla ehkäistään erilaisia sairauksia. Moni voisi kuvitella, että sitten joskus vanhempana liikkuisi enemmän ja nyt nuorena ottaisi rennosti tietokoneen ääressä pelaten, mutta tämä kostautuu myöhemmällä iällä mm. verenpainetautina.
Käytännössä suosituksia voitaisiin meidän mielestämme toteuttaa siten, että kouluun lisättäisiin mukavia liikuntatunteja, enemmän ilmaisia liikuntapaikkoja (esim. tenniskentät), enemmän mainoksia joissa kannustetaan liikkumaan, liikuntatapahtumia (esim. niin että mukana on joku nuorten suosima julkisuuden henkilö), paremmat/siistimmät liikuntatilat, ei pelikonsoleja yms. lapsille (varsinkaan joka päiväiseen käyttöön).
Meidän vastaukset esitettyihin kysymyksiin:
Meidän mielestämme nuoret viihtyvät tietokoneiden parissa enemmän, koska tietokoneen tms. avaaminen on helpompaa kuin lähteä lenkille. Myös se ei rasita niin paljoa heidän mielestään sekä kun muut nuoret viihtyvät myös pelien/ puhelimien äärellä, ei silloin "uskalla" lähteä välitunnilla pelaamaan jalkapalloa.
Uudet mielenkiintoiset pelit ovat suurempi houkutus kuin vesisateeseen lähteminen.
Kuvassa on esitelty 13-18vuotiaiden liikuntasuosituksia:
![]() |
http://www.ukkinstituutti.fi/ammattilaisille/terveysliikuntasuositukset/lasten_ja_nuorten_liikuntasuositukset |
Liikunnan vaikutus motoriseen/ kognitiiviseen kehitykseet sekä hermostoon:
Liikunta edistää uusien taitojen oppimista, hapen otto kykyä parantaa, itsetuntoa, aivojen yleistä terveyttä sekä myöhemmällä iällä kun on harrastanut säännöllistä liikuntaa, muistisairaudet eivät tule kovin nuorena välttämättä.
Muita asioita, joita liittyy hyvinvointiin liikunnnan ohella ovat mm. terveelliset elämäntavat eli oikeanlainen ruokavalio (eli lautasmallin mukaan syöminen ruokapyramidin ohella), riittävä unen saanti (n.9h/yö), sosiaaliset kontaktit, psyykkisyydestä huolehtiminen (ei jää yksin kun jokin asia painaa esim. masennus), itsestä huolehtiminen.
Kuvassa on kerrottu minkälaista alle kouluikäisten liikunnan tulisi olla:
![]() |
liiku.fi |
Mistä luulette sen johtuvan, että nykynuoret viihtyvät nykyään enemmän sisällä elektroniikan parissa kuin ulkona futista tms. ulkoleikkejä pelaten?
VastaaPoistaMiten liikunta vaikuttaa lapsen ja nuoren motoriseen/ kognitiiviseen kehitykseen, sekä hermostoon?
VastaaPoistaMitä muita asioita kuuluu lapsen hyvinvointiin liikkunnan ohella?
VastaaPoistaVoisitte vielä lisätä sen että mitä liikuntasuosituksia on olemassa alle kouluikäisille lapsille?
VastaaPoista