torstai 30. tammikuuta 2014

Päihderiippuvaisuus

Ottaisimme asiakkaan kanssa puheeksi päihderiippuvuuden, joka on tullut ilmi kotikäynnistä asiakkaan luona kodin yleisilmeestä.

Näin synnytämme keskustelun päihteiden käytöstä:
  • "sinulla on hiukan koholla verensokerit, tiedätkö mistä tämä voisi johtua".
  • Selitämme miten alkoholi vaikuttaa diabeteksen kanssa.
  • Voisimme ehdottaa yhteistä siivoustuokiota keräten tyhjät viinapullot kasaan, ja samalla keskustella ystävällisesti asiasta.



Tehtävät:
 1. Miten tunnistat riippuvuudun? Onko sinulla tai tuttavallasi riippuvuutta? Mistä tiedät, että kyseessä on riippuvuus?
2. Millaisia seurauksia runsas päihteidenkäyttö voi aiheuttaa nuorelle, aikuiselle ja ikääntyneelle? Kerro päihteiden haitoista.

Vastaukset:

1. Tunnistamme hänet siitä, että hänellä on voimakas pakon omainen tarve saada esim. alkoholia (jos on alkoholiriippuvuus) sekä siitä on muodostunut/muodostumassa elämän tärkein asia.
On, tupakkariippuvuus. Tämän voi huomata siitä, että hänen on pakko päästä tupakalle usein, jopa yöllä.

2. Kaikille heille voi muodostua riippuvaisuutta sekä eristäytyneisyyttä. Taustalla voi olla tekemisen puutetta. 
  • Nuorilla voi tulla myrkytystiloja, koulun käynti voi kärsiä, kaveriporukasta ulos jääminen/ "huonompaan" seuraan hakeutuminen, 
  • Kun nuoresta tulee aikuinen, voi hän kärsiä huonosta itsetunnosta, voi tulla vaikeuksia uusien ihmissuhteiden solmimiseen ja samalla vanhat ihmissuhteet voivat kärsiä. 
  • Aikuisella: terveydellisiä, sosiaalisia (mm. perhe voi kärsiä, avioero) ja taloudellisia ongelmia (mm.työttömyys).
  • Ikääntyneellä: neurologisia muutoksia sekä erilaisten aistien heikentymisiä, kaatuamiset -> murtumat.

Tehtävät:1. Laske omasi tai läheisesi alkoholin viikkoannosmäärät. Ylittyykö suurkulutuksen määrä? Jos ylittyy, mihin suurkuluttajaryhmään kuulut tai hän kuuluu?
2. Vastaasi kävelee palvelukodin käytävällä nuori mies, jonka pupillit ovat nuppineulan kokoiset ja olemus hyvin veltto. Mitä päihdettä arvelet hänen käyttäneen? Annatko hänen mennä tapaamaan isoäitiään vai puututko asiaan jollain tavalla?
3. Olet yövuorossa lähihoitajana palvelukodissa. Yöllä eräästä huoneesta kuuluu kolina. Paikan päällä huomaat, että 82-vuotias nainen on kaatunut kylpyhuoneessa ja tarvitsee sairaalahoitoa päässään olevan vuotavan haavan vuoksi. Nainen tuoksuu voimakkaasti alkoholille.
a) Miten toimit tilanteessa?
b) Miten toimit, kun hän palaa sairaalasta palvelukotiin?
4. Päihteidenkäytön puheeksiottaminen, ohjeet itsellenne.

Vastaukset:
1. Meillä ei ylittynyt alkoholin viikkoannosmäärä.

2. Arvelemme, että hän on joko sekakäyttäjänä tai että hän on nauttinut jotakin/joitakin huumeita, joiden vaikutuksen alaisena on edelleen.
Emme antaisi hänen mennä tapaamaan isoäitiään, koska hän voisi olla yhtäkkiä erittäin aggressiivinen ja pyrkiä saamaan rahaa isoäidiltään. Emme päästäisi häntä edes osastolle sisään (ajatuksena, että osastot ovat lukittuina). Jos hän alkaa käyttäytymään aggressiivisesti, ottaisimme yhteyttä poliisiin, joka tulisi poistamaan häirikön.

3.a) Ensimmäisenä selvittäisimme, kuinka pahalta haava näyttäisi ja sen jälkeen soittaisimme ambulanssin hakemaan rouvan hoitoon.
b) Selvittäisimme minkälainen kunto on ja mitä hoito-ohjeita on tullut sairaalasta meille, joiden mukaan toimisimme. Mikäli on kyseessä dementoitunut vanhus, niin emme ottaisi tapahtunutta esille, ellei hän muistaisi, kun kysyisimme, että "muistatko mitä on käynyt".
Vastaisuuden varalta pitäisimme häntä silmällä, jotta voisimme asiaan puuttua saman tien, kun hän on päihtyneenä.

4.

www.paihdelinkki.fi sivulta löytyy ohjeita mieten voisi vähentää päihteiden käyttöä.  Siellä voi laaia itselleen viikko- ohjelman alkoholin käytön seuraamiseksi ja vähentämiseksi sekä sivulta löytyy juomapäiväkirja ja vähentämisen ja lopettamisen vinkit. Testit osiosta löytyy erilaisia testejä riippuvuudesta (esim. alkoholi testi, huume testi ja tupakka testi)

Kun alkoholin käytöstä on muodostunut ongelma, tulisi se ottaa puheeksi/ tulisi siihen puuttua. Alla on listattuna miten asiaan tulisi puuttua (omaisena, hoitajana):
  • Varovasti sekä hienotunteisesti aloittaa keskustelun ( erilaiset ihmiset suhtautuvat eri tavoin siihen, että heidän asioihin puututaan) mm. ei saa lähtä "osoittamaan syyttävällä sormella" henkilöä.
  • Tulisi olla kärsivällinen ja rauhallinen eli ei lähde raivoamaan asiasta.
  • Hoitajan tulisi osoittaa hyvää luottamusta myös muissa asioissa, joilloin luottamusta olisi jo valmiina, jolloin asiakkaan on helpompi lähtä puhumaan ja keskustelemaan. Keskustelun tulisi olla rakentavaa.
  • Keskustelussa tulisi kertoa mm. mitä lääkkeet ja alkoholi yhdessä tekevät, miten alkoholi voi tuhota perhe-elämää, mitä elimistölle käy jne.
  • Tarjota ammattiauttajaa (varsinkin omaisena olisi hyvä kertoa erilaisista auttajista, esim.AA-kerho)
  •  Ehdottaminen/mukaan lähteminen harrastamaan uutta harrastusta, tällöin on hyvä syy olla juomatta
  •  Tarvittaessa kuvien näyttämistä (herättelyä todellisuuteen)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti